Pakistan's #1 Platform for Government Jobs, Competitive Exams & Career Guidance
240,000+ Validated MCQs across 43 Subject Categories
MCQ Bank & Interactive Mock Engine
Practice subject-wise questions with instant feedback and verified explanations, or test your readiness in our timed 15-minute FPSC & PPSC screening exam simulator.
Showing 80 Questions
English
Tenses
Academic Verified
Q1. Mrs. White . . . . . . . . her daughter's wedding dress herself since November and . . . . . . . . it, except for the trimmings.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q2. Fill in the blank with the correct form of the verb to complete the following sentence: The popular belief is that it is an endless stretch ofsand where no rain _______(fall) and, therefore no vegetation grows.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q3. Fill in the blank with the appropriate form of the verb. It _____ all year round here.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q4. Fill in the blank with the most appropriate answer from the options given below:I __________ a lot of money yesterday. I __________ an expensive watch.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q5. The given statement has some error. From the given options, which is the correct way of writing the given sentence? He left for America next week.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q6. Fill in the blank with the most appropriate word. Mary said she ____ him driving fast, and asked him to slow down.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q7. The barber . . . . . . . . his finger while he . . . . . . . . off my hair.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q8. Fill in the blank with the most appropriate word. Alice _____back from America last month.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
English
Verbal Analogies
Academic Verified
Q9. Select the pair which has the same relationship. DISTANCE:MILE
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Verbal Analogies).
English
Voice
Academic Verified
Q10. We have warned you.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q11. Let me do this.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q12. Before festivals the shops are thronged with men, women and children making various purchase.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q13. You need to clean your shoes properly.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q14. Who taught her such things?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q15. The residents celebrated the Independence Day.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q16. We must thank God for all the good things.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q17. Follow all the instructions carefully.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q18. They have spotted me in the crowd.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q19. Will he have written a letter?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q20. The major points of the lesson were quickly learnt by the class,but they were also quickly forgotten by them.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q21. Every disaster affected victim has been compensated by the government.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q22. She taunted her husband with the memory of his early promise.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q23. The watchman switched on the lights before it began to grow dark.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q24. A great man acknowledged me as a flatterer to him.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q25. This watch was given to me by my grandfather.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q26. Can those happy moments be ever forgotten by me?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Tenses
Academic Verified
Q27. Fill in the blank using the appropriate form of the verb given in the brackets:(You are telling your friend about the annual art exhibition that takes place every year)The art exhibition ____ (open) on 3 May and _____(finish) on 15 July.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q28. Complete the sentence with the most appropriate option: There is a hole at the bottom of the boat. A lot of water is coming in through the hole.The boat __________(sink)unless we stop the water from flowing into it.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q29. Use the verb in the correct form: I don't understand this sentence. What _____ (thisword/mean)?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q30. Complete the statement using the most appropriate option:'Did you phone Ruth?' 'Oh no, I forgot. _________________.'
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q31. After years of cheap credit worldwide, the U.S. Federal Reserve . . . . . . . . its short-term rates for two years, and now comes new signs that long-term rates, in the end, . . . . . . . . to rise, too.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q32. Fill in the blanks using the most appropriate future tense forms. What time _________ the train ___________ for Hyderabad?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q33. Fill in the blank with the most appropriate word. She ________ the prize because she wrote the best composition.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q34. Fill in the blank with the most appropriate word. A: Were you singing when I came in? B: Yes, I ________.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
English
Verbal Analogies
Academic Verified
Q35. Select the pair which has the same relationship. TEN:DECIMAL
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Verbal Analogies).
English
Voice
Academic Verified
Q36. Has anybody answered your question?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q37. The tiger caught a fox.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q38. The accountant took the money from the customer.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q39. He is said to be very rich.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q40. Somebody told me that there had been an explosion in the Town Hall.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q41. I saw him leaving the house.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q42. The Government is building new bridges.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q43. Are you not revising your lessons?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q44. Leo Tolstoy wrote 'War and Peace.'
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q45. We arranged many meetings and collected many signatures.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q46. They will help us with money.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q47. The teacher may punish you.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q48. Indiscipline should not be encouraged.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q49. He impresses his boss with his performance.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q50. Where do you keep the current magazines?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q51. Let us help him.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q52. God gives us happiness.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Tenses
Academic Verified
Q53. Fill in the blank with the appropriate verb. Reckless driving ______ many accidents.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q54. Which tense is formed by using "was/were + verb (ing)" ?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q55. Fill in the blank with the most appropriate word. Houses ____ very quickly now.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q56. The full impact of the strike . . . . . . . . till next week, by which time present stocks . . . . . . . ..
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q57. My mother . . . . . . . . her optician tomorrow because her eyesight . . . . . . . . worse since she got this computing job.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q58. Mother . . . . . . . . me to watch time and return soon, I replied, Please don't worry, if . . . . . . . . late tonight.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q59. Frame suitable statement using the given information: (I / be/ bed ) at 5 o'clock tomorrow morning.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q60. Fill in the blank with the most appropriate option: The train is never late. It ______ (always/leave) on time.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
English
Verbal Analogies
Academic Verified
Q61. Select the pair which has the same relationship. MUNDANE:SPIRITUAL
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Verbal Analogies).
English
Voice
Academic Verified
Q62. The shopkeeper lowered the prices.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q63. This shirt cannot be worn by me any longer.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q64. The peon refused him admittance.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q65. The invigilator was reading out the instructions.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q66. Someone gave her a bull dog.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q67. Who teaches you English?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q68. You may choose the book.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q69. The Army chief punished his subordinate.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q70. Jim would know next to nothing of the events.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q71. Messi scored the goal in the 10 th minute of the second-half.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q72. Nothing can be gained without labour.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q73. His lordship soon found me to be unfit for the service.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q74. None likes him.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q75. This house is used very rarely by us.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q76. How was it managed by you?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q77. She will be rewarded for her kind deed.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Voice
Academic Verified
Q78. All his friends laughed at him.
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A
Verified correct option for English (Voice).
English
Tenses
Academic Verified
Q79. Choose the most appropriate option to fill in the blanks: I'm going out now. If anybody ________ (phone) while I _______ (be)out, can you take a message?
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D
Verified correct option for English (Tenses).
English
Tenses
Academic Verified
Q80. Fill in the blank with a suitable option: "What ___________ you to do?" "She (the doctor) told me to stay in bed for a few days."
Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B
Verified correct option for English (Tenses).
FPSC / PPSC Full Screening Mock Exam
20 Randomized Questions from 43 Subjects • 15-Minute Official Countdown • Instant Verified Scorecard & Review