240,000+ Validated MCQs across 43 Subject Categories

MCQ Bank & Interactive Mock Engine

Practice subject-wise questions with instant feedback and verified explanations, or test your readiness in our timed 15-minute FPSC & PPSC screening exam simulator.

Showing 80 Questions
Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q1. Doctrine on clog on the equity of redemption is a rule of justice, equity and good conscience. This was affirmed by the Supreme Court in

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q2. Section 52 of the Transfer of Property Act, 1882, does not apply when the defendant becomes insolvent during the pendency of a suit and the estate vests in the official assignee. The statement is:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q3. Which of the following sections of the provisions of the Transfer of Property Act, 1882 deals with relief against forfeiture for the non-payment of rent?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q4. Which one of the following condition is invalid according to Section 10 of Transfer of Property Act, 1882

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q5. Which of the following section of the Transfer of Property Act deals with "effect of holding over a lease"?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q6. Gift of future property can be done:-

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q7. Which of the following are valid illustrations of an anamolous mortgage?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q8. The term 'exchange' has been explained in the Transfer of Property Act, 1882 under

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q9. Which one of the following pair is correctly matched?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q10. How many types of mortgages are there in Section 58 of Transfer of Property Act?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q11. The basic ingredients of the doctrine of lis pendens are:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q12. Under which Section of Transfer of Property Act 'Fraudulent Transfer' is defined?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q13. Which of the following statement is incorrect in the light of Transfer of Property Act, 1882

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q14. Which one of the following is an exception to the rule against perpetuity?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q15. Section 38 of the Transfer of Property Act, 1882 has no application

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q16. Tangible immovable property of value of this amount or upward, can be transferred only by a registered instrument:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q17. The term creditor used in section 53 of the Transfer of Property Act, 1882 includes:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q18. The provision of the implied contracts by mortgage is dealt in the:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q19. Which one of the following is not actionable claim?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q20. For determination of lease from year to year under Section 106 of Transfer of Property Act, the notice period is

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q21. In Transfer of Property Act, rights and liabilities of mortgagee is provided under

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q22. Rule against perpetuity is not applicable to a case where:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q23. Under the provisions of the Transfer of Property Act, 1882, the seller is duty bound to disclose:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q24. What can be transferred under the Transfer of Property Act, 1882

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q25. The Transfer of Property Act, 1882, refers to mortgages of immovable property and the Indian Contract Act, 1872 refers to:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q26. Where a decree provides for a future decree, it is not actionable claim. It was decided in which of the following case?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q27. Match the columns to identify what passes alongwith the transfer of a certain kind of property: Column-I Column-II a. Machinery attached to earth 1. Easements annexed therewith b. Debt or other actionable claim 2. Interest c. Money 3. The moveable parts thereof d. House 4. Securities

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q28. Which of the following is a case involving Section 41 of Transfer of Property Act?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q29. Within the meaning of section 91 of the Transfer of Property Act, 1882, the word "mortgagor" means a mortgagor:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q30. The Transfer of Property Act received its assent on

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q31. Under Transfer of Property Act, 1882, sale is a transfer of

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q32. In the absence of a contract or local law or usage to contrary, a lease of immovable property for manufacturing purposes shall be deemed to be-

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q33. "Transfer of Property" does not include-

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q34. Which of the following contracts are implied in case of mortgages under the Transfer of Property Act, 1882?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q35. When the mortgagor is a trustee to the public purpose, there is:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q36. Within the meaning of the provisions of section 61 of the Transfer of Property Act, 1882, a mortgagor who has executed two or more mortgages in favour of the same mortgagee, and when the principal money of any two or more of the mortgages has become due:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q37. What is enunciated in Section 52 of the Transfer of Property Act?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q38. Within the meaning of provisions of Section 67 of the Transfer of Property Act the mortgage remedies by suit are:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q39. A' sells a house to 'B' directing 'B' that he cannot reside in it but can use it only as a godown or shop.

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q40. Transfer of Property Act:- "Transfer of Property" does not include?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q41. Section 63 of the Transfer of Property Act, 1882, lays down that where the mortgaged property in possession of mortgagee has received any accession, the mortgagor upon redemption is entitled to

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q42. According to Section 5 of the Transfer of Property Act, 1882 the term "living person" includes

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q43. Right to maintenance under the provisions of section 39 of the Transfer of Property Act, 1882 includes the enhanced maintenance in future to these if there has been a material change in the circumstances. This was decided in case of:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q44. The Transfer of Property Act, 1882, came into effect from

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q45. Within the meaning of section 51 of the Transfer of Property Act, 1882, the transferee:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q46. In view of Section 105 of the Transfer of Property Act, 1882 a lease of immovable property is a transfer of:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q47. Where certain immovable property is mortgaged to a certain person and under the same document some cattle are hypothecated to him and the immovable property is again mortgaged to another person then:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q48. A' makes a gift to 'B', 'C' and 'D'. 'B' and 'C' accept while 'D' refuses to do so. The position of this gift is that

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q49. According to the amendment to the Transfer of Property Act, 2002 the period, within the principle of Section 106 of the Act shall commence from:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q50. The farm of Sultan pur is the property of C and worth Rs. 80000 A by an instrument of gift professes to transfer it to B giving by the same instrument Rs. 1,00,000 to C, A dies before the election B shall be:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q51. Which of the following transfers and conditions will be valid under the Transfer of Property Act, 1882?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q52. Under the provisions of section 17 of the Transfer of Property Act, 1882, the income arising from the property shall be accumulated either wholly or in part during a period

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q53. Bharat Nidhi Ltd. v. Takhatmal, AIR 1969 SC 313 is related to

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q54. Transfer of Property Act - In a lease of immovable property what is transferred is the

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q55. Section 35 of the Transfer of Property Act, 1882 is applicable to

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q56. In the absence of contract or local laws or usage, a lease of immovable property for manufacturing purposes shall be deemed to be

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q57. For creating an interest in favour of an unborn person, which of the following is essential?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q58. Which one of the following cases does not pertain to the doctrine of 'part performance'?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q59. The Privy Council decision in Tilakdhari Lal v. Khedan Lal relates to

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q60. Gift comprising of future property is valid:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q61. A make a gift of Rs. 80,000 to B, but A reserves right with B's consent to take back at pleasure Rs. 30,000. What will be legal status of gift?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q62. Which of the following is not an 'actionable claim'?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q63. A lessee is not entitled to the right of marshalling under the section:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q64. Provisions of section 67A shall not apply

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q65. Under Transfer of Property Act, if the donor dies before acceptance of the gift by donee?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q66. Section 19 of the Transfer of Property Act is related to

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q67. A lease of immovable property from year to year is terminable, on the part of either lessor or leasee, by

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q68. Doctrine of lis pendens is dealt under Section . . . . . . . . of the Transfer of Property Act, 1882.

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q69. Which type of property may be used for lease?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q70. If there are several purchasers, the seller is not concerned with the proportion to be paid by each, but he has a charge on the whole property:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q71. Whether a Hindu person can 'gift' his immovable property orally?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option B

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q72. Which of the following mode of transfer of property is not covered by Transfer of Property Act, 1882-

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q73. Within the section 65A of the Transfer of the Property Act, 1882, a mortgagor shall have power to make leases thereof which shall be binding on the mortgagee.

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option A

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q74. Transfer of Property for the benefit of an unborn person can be made by

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q75. According to Hohfeld's analysis of rights, the right to transfer one's property is

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q76. Where on a Transfer of Property, an interest therein is created in favour of a person to take effect only on the happening of a specified uncertain event, the Transfer is called:

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q77. Which of the following is included in the term "living person" under Section 5 of the Transfer of Property Act?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q78. Which one of the following is not included within the term 'living person' provided under Transfer of Property Act, 1882?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q79. Find our the incorrect answer from the following

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option D

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).

Law Transfer Of Property Act
Academic Verified

Q80. Which one of the following is not an essential condition for application of rule of "lis pendens" under Section 52 of the Transfer of Property Act, 1882?

Show Explanation & Verified Solution
Correct Answer: Option C

Verified correct option for Law (Transfer Of Property Act).